Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

The Great Debaters - An unjust law is no law at all

 

Την Κυριακή που μας πέρασε είδαμε την ταινία «The great debators”.  

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα 1935 και ο καθηγητής Μέλβιν Τόμσον , που διδάσκει σε ένα μικρό κολλέγιο του Τέξας,  προπονεί μια ομάδα επίλεκτων φοιτητών για λογομάχους (debaters). Στην Αμερική κυριαρχούν οι νόμοι κατά των μαύρων, στα παγκάκια γράφει Whites only”, και μαύροι ταπεινώνονται από τους λευκούς μέρα μεσημέρι. Ο καθηγητής κανονίζει να λογομαχήσουν οι μαθητές του με μαθητές άλλων κολλεγίων και είναι εκείνος που γράφει τα επιχειρήματά τους. Η ομάδα του κερδίζει διαρκώς μέχρι που έρχεται η ώρα να λογομαχήσει με το ίδιο το Χάρβαρντ.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή.

Μετά το τέλος της προβολής συζητήσαμε με τους μαθητές μας για τις φυλετικές διακρίσεις , το μόχθο που έπρεπε να καταβάλλει ένας έγχρωμος προκειμένου να διακριθεί, τους αγώνες των μαύρων αλλά και κατά πόσο «ένας άδικος νόμος δεν είναι καθόλου νόμος». Η ευθύνη του ανθρώπου να αντιδράσει στον παραλογισμό του άδικου κράτους και της άδικης νομοθεσίας, αλλά και το γεγονός πώς κανένας αγώνας δεν κερδίζεται χωρίς συνέπειες, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης. Εξαιρετικοί στους ρόλους τους ο Ντένζελ Ουάσιγκτον και ο Φόρεστ Γουιτάκερ.

Σύμφωνα με το IMDB η ταινία The Great Debaters ήταν η πρώτη μετά το 1979 που επιτράπηκε να γυριστεί εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας του Χάρβαρντ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: