Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ladybird - Ένας ύμνος στην εφηβεία

 

Την περασμένη Κυριακή με την Κινηματογραφική μας Λέσχη είδαμε την ταινία Ladybird. Η ταινία είναι μια πολύ τρυφερή εφηβική ταινία και αγγίζει τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις ενός νέου ανθρώπου που προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα και να ξεχωρίσει από την οικογένειά του , χωρίς αυτό αν σημαίνει ότι θα πάψει να την αγαπάει.

Υπόθεση:  Η Κριστίν είναι 17 χρονών. Μισεί το Σακραμέντο. Θέλει να την αποκαλούν Lady Bird και θέλει να «πετάξει» μακριά, σε ένα κολέγιο της Νέας Υόρκης. Μακριά από τη μιζέρια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η οικογένειά της, μακριά από μια μάνα που της στερεί την αγάπη, μακριά από καθετί που γεμίζει άδοξα την καθημερινότητά της.


Ποια η σχέση της Lady Bird με τη μητέρα της;

Έχουν μια σχέση αγάπης μίσους

Θεωρώ ότι η μάνα της είναι εγωίστρια, Κάρεν. Θα μπορουσε να ήταν πολυ πιο γλυκιά μαζί της παρα να της φερεται έτσι

Η σχέση της Lady Bird με την μητέρα της ήταν μια συνηθισμένη σχέση μητέρας κόρης στην εφηβεία

Η μια αγαπάει την άλλη αλλά δεν εκδηλώνονται το οποίο τις οδηγεί να τσακώνονται.

Όχι και η καλύτερη,η μητέρα της είναι πολύ απότομη και δεν σκέφτεται πως ορισμένα πράγματα που λέει και κάνει από αγάπη πονάνε την Lady Bird,πράγμα που την κάνει και εκείνη(την Lady Bird)να της μιλαει πιο έντονα.

Καθώς είχαν και οι δύο πολύ δυνατό χαρακτήρα υπήρχαν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα τους

Η σχεση μεταξύ τους θα έλεγα ότι ήταν εχθρική αλλά μέσα σε όλα αυτό τον τσακωμό στο τέλος αποδείχτηκε ότι αγαπιούνται

μια ιδιαιτερη σχεση καθως, οπως ειπε κι ο πατερας της Ladybird, εχουν και οι δυο εντονες/δυνατες προσωπικοτητες το οποιο τις οδηγει να εχουν συχνες διαφωνιες και εντασεις πραγμα το οποιο με την σειρα του οδηγει στο να λενε πραγματα που πονανε την αλλη και μετα δεν μπορουν να τα παρουν πισω , χωρις ομως αυτο να σημαινει πως δεν αγαπανε η μια την αλλη αφου η Ladybird θελει η μητερα της να ειναι περιφανη για εκεινη οπως ειναι και ειδαμε την μητερα στο αεροδρομιο η οποια μετανιωσε και γυρισε πισω ή τοτε με το δειπνο των ευχαριστιων οταν γυρισε και της ειπε πως της ελειπε

Η σχέση της πρωταγωνιστριας θεωρώ πως είναι όπως κάθε παιδιού στην εφηβεια

Ερχόντουσαν συχνά σε αντιπαραθεσεις

Η σχέση της Lady bird με την μητέρα της είναι ασταθής, αλλά παρά τις συγκρούσεις τους το αίσθημα της αγάπης που υπάρχει μεταξύ τους είναι αμετάβλητο.

Δεν είναι καλή

Η σχέση την lady bird με τη μητέρα της όσο κακή και αν φάινεται καταβάθος κρύβει αγάπη

Περιπλοκη, οχι τοσο καλη τις περισσοτερες φορες

αρκετα περιπλοκη θα ελεγα. η μητερα τησ δεν την υποστηριζει και η κορη τησ ειναι πολλη φιλοδοξη, γεγονοσ που τισ οδηγει σε καυγαδεσ.

Ανταγωνιστικη

δυσκολη αλλα αγαπημενη

Θεωρω οτι στη σχεση τους το μισος υπερνικουσε την αγαπη μεταξυ τους ωστοσο στο τελος αυτο αλλαξε

Αισθάνομαι ότι είναι μια πολύ καλή αναπαράσταση μιας περίπλοκης σχέσης μεταξύ κορών και μητέρων. Δεν είναι ό,τι πιο όμορφο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής τους θα ξεκινούσε ως λογομαχία, αλλά πάντα έβρισκαν έναν τρόπο να το αλλάξουν, παρόλο που αποφεύγοντας τη διαμάχη κάνοντας πράγματα που αγαπούν να κάνουν μαζί, εξακολουθεί να είναι ένας καλός τρόπος σύνδεσης για να δείξουν ότι εξακολουθούν να αγαπούν το καθένα άλλο και νοιάζονται ο ένας για τον άλλον.

Είναι μία σχέση αγάπης, όπως και αν ορίζεται αυτή μεταξύ των δύο ηρωίδων.

Η σχεση της lady bird με την μητερα της δεν ειναι και η καλυτερη, διοτι η μητερα της lady bird ειναι πολυ αποτομη προς την ιδια. Καταβαθος νοιαζεται για την κορη της, διοτι στο τελος της ταινιας στην ωρα που η lady bird ειχε φυγει ξεσπασε.

 

 

Πώς κρίνετε τη στάση της απέναντι στην κολλητή της φίλη (από την ώρα που εντάχθηκε στην άλλη παρέα;

Δεν ήταν σωστή εφόσον την άφησε για μια παρέα που δεν είχε μέλλον και το ήξερε

Άλλαξε αλλά μετά κατάλαβε το λάθος της

Η στάση της δεν ήταν καλή, ενώ η φίλη της της είχε σταθεί στα πάντα εκείνη αποφάσισε να την αφήσει μόνο και μόνο για να έρθει πιο κοντά με ένα αγόρι

Ήταν λάθος, δεν έπρεπε να την αφήσει για την άλλη της παρεα.

Πιστεύω πως δεν ήταν και η πιο σωστή. Από την μία κατανοώ πως ήθελε να έχει μια πιο κοντινή σχέση με τον Κάιλ,μέσω και της άλλης κοπέλας,αλλά γνώριζε πως δεν ήταν και η καλύτερη παρέα και πάλι συνέχισε να πηγαίνει μαζί τους. Δεν μπορώ να πω πως την αγνοούσε ακριβώς,απλά ήταν ξαφνικά απόμακρη και αυτό έκανε την Σέλι να νιώθει άσχημα.

Η lady bird προσποιούταν κάτι που δεν ήταν μόνο και μόνο για να ενταχθεί σε μια διαφορετική παρέα ενώ η ίδια είχε παρατήσει την καλύτερη της φίλη γεγονός που θεωρώ απαράδεκτο καθώς προτίμησε μια ψεύτικη παρέα και ο ι την αληθινή της φίλη

Δεν ήταν σωστό να παρατήσει την κολλητή της . Μπορεί να βρει καινούριους φίλους αλλά δεν παρατάς και τους παλιούς

δεν ξερω αν υπαρχει μια λεξη για να την χαρακτηρισω την συγκεκριμενη ταση, αλλα σιγουρα δεν ηταν 'σωστη' καθως αρχισε να μην της μιλαει ξαφνικα και μετα να παραξενευεται η ιδια οταν δεν της απαντουσε η φιλη οταν της μιλουσε αλλα η φιλια μεταξυ τους φαινεται πως ηταν σημαντικη και με ουσια καθως τα ξαναβρηκαν χωρις να νιωθει καμια αβολα

Λανθασμένη

Απαράδεκτη

Πιστεύω πως είναι δικαιολογημένη διότι σε αυτή την ηλικία το άτομο πειραματίζεται και έχει ανάγκη από διαφορετικές εμπειρίες και στην προκειμένη περίπτωση την συναναστροφή με καινούργια άτομα. Όμως οι καινούργιες αυτές γνωριμίες ενδέχεται να φανούν μη συμβατές με τον χαρακτήρα του ατόμου όπως έγινε και με την πρωταγωνίστρια που ύστερα συνειδητοποίησε την αξία της κολλητής της και την εκτίμησε πραγματικά, με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω σε αυτήν.

Οχι πολύ καλή

Συμπεριφέρθηκε με πολύ άσχημο τρόπο στην φίλη της καθώς την «παράτησε» για άλλη παρέα αλλά σε αυτή την ηλικία πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι λογικές.

Την παραμελουσε λιγο εως πολυ

προσωπικα θεωρω οτι η σταση τησ δεν ηταν σωστη, καθως απλα την παρατησε οταν βρηκε αλλη παρεα.

Εγωιστική

σωστη

Ηταν πολυ λαθος αφου η πρωτη κοπελα της ειχε συμπαρασταθει σε ολες τις δυσκολες στιγμες και ηταν παντα εκει για εκεινη

Πολύ λάθο. Είχα ακόμη και μπερδευτεί πόσο γρήγορα την άφησε, αλλά καθώς προχωρούσε η ταινία κατάλαβα γιατί το έκανε, αλλά και πάλι δεν το δικαιολογεί. Δεν νομίζω ότι το έκανε επειδή βαρέθηκε τη φίλη της, διασκεδάζουν πολύ μεταξύ τους για να βαριούνται ή να είναι απόμακροι, τα προσωπικά προβλήματα και οι ανασφάλειες της Lady birds μπήκαν στο δρόμο της ειδικά με τη σχέση και τους χωρισμούς. Ανεξάρτητα από το πόσο καλή σχέση είναι, δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψεις τους φίλους σου, και εκείνη το συνειδητοποίησε, παρόλο που χρειάστηκε λίγος χρόνος, αλλά είναι καλύτερο να προσπαθήσεις και να αποτύχεις παρά να τα παρατήσεις αμέσως για κάποιον που την έκανε τόσο χαρούμενη και άνετη.

Δεν θεωρώ πως ήταν σωστή, καθώς την "ξεχασε" μέχρι να αντιληφθεί ότι η φίλη της ουσιαστικά την απέφευγε. Δεν νομίζω πως στόχος της Ladybird ήταν να πληγώσει την φίλη της, όμως φέρθηκε εγωιστικά εις βάρος της φιλίας τους. Έβαλε δηλαδή την επιθυμία της να ανήκει σε μια συγκεκριμένη παρέα (που ούτε η ίδια ουσιαστικά συμπαθούσε) πάνω από την σχέση της με την κολλητή της.

Η σταση της απεναντι στην κολλητη της φιλη δεν θεωρειται σωστη, διοτι την παρατησε για μια αλλη παρεα. Η ιδια ειχε αλλαξει τελειως, σαν να ηταν αλλος ανθρωπος για να ταιριαξει σε αυτη την παρεα και του τυπα που της αρεσε (δεν θυμαμαι ονομα, ΣΥΓΓΝΩΜΗ!!). Μονο οταν καταλαβε οτι η καινουργια της παρεα δεν ηταν αυτο που εψαχνε, επεστρεψε στην κολλητη της φιλη, κατι το οποιο ηταν πολυ λαθος απο το μερος της.



Ταυτίζεστε με τις αναζητήσεις της Lady Bird ή όχι και γιατί;

Ναι γιατί θέλω να ξεκινήσω μια νεα αρχή μακριά από αυτήν την πόλη

Στο θέμα της φιλιά και λίγο των σχέσεων τις ναι, οχι όμως με την οικογένεια

Όχι καθόλου

Προσωπικά ταυτίζομαι με την πρωταγωνίστρια γιατί καταλαβαινω οτι θελει να ξεφυγει από το περιβάλλον της και να ζήσει μόνη της.

Όχι. Η οπτική της και η ιδεολογία της για τον έρωτα και την αγάπη και το σεξ είναι εντελώς μα εντελώς διαφορετική από την δική μου. Μπορώ κάπως να ταυτιστώ με την ανάγκη της να αρέσει στην μητέρα της, αλλά πέρα από αυτό δεν μπορώ να πω πως καταλαβαίνω και πολύ την λογική της.

Ταυτίζομαι αρκετα και σαν έφηβη και σαν κόρη καθώς σε πολλες σκηνές μέσα στην ταινία κυρίως στις συγκρούσεις που είχε με τη μητέρα της μου θύμισε εμένα

Ναι διότι είμαστε σε μια ηλικία που δεν ξέρουμε ακόμα τι θέλουμε και αρχίζουμε να ψάχνουμε τα ενδιαφέροντα μας και να "πειραματιζόμαστε"

Αν και δεν μπορω να πω οτι ταυτιζομαι σε ολες τις αναζητησεις τις, ως εφηβος ταυτιζομαι, μαλλον ταυτιστηκα σε ορισμενα σημεια, κυριως αυτα που αφορουσαν τις σχεσεις με την οικογενεια της επειδη μεταξυ γονεων-παιδιων γενικα υπαρχουν διαφωνιες και εντασεις αλλα σε αυτη την ηλικια ειναι πιο εντονες καθως τα παιδια - κι εγω δηλαδη - καλλιεργουμε δικες μας αποψεις και γνωμες, αναπτυσσουμε την προσωπικοτητα μας και ψαχνουμε τον εαυτο μας, και την θεληση της να φυγει απο το μερος που ζει επειδη οσο και να λενε οι αλλοι πως ειναι το μερος που γεννηθηκαμε και δεν θα μας λειψει κι ολα αυτα, το μερος δεν θα μου λειψει καθολου - δεν εχω σκοπο το ποδι μου να πατησω ξανα εδω με το που φυγω - αλλα οι αναμνησεις αν και παλι οχι ολες καθως υπαρχουν αρκετες δυσσαρεστες και το μερος δεν βοηθαει καθολου οσος χρονος και να περασει - να φυγει απο μερος και να κρατησει τις καλες της αναμνησεις

Ναι γιατί όταν βρισκόμαστε στην εφηβεία ολοι νιώθουμε καταπιεσμενοι γιατί οι γονείς μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που θέλουμε ανεξαρτήτως ότι αυτοί το κάνουν για το καλό μας

Οχι διότι έχω βρει αυτά που ψάχνω

Ναι ταυτίζομαι, είναι μια ταινία που δείχνει τις ανησυχίες και ανασφάλειες των εφήβων και είναι αρκετά ρεαλιστική στο ποιες είναι αυτές και πως τις αντιμετωπίζει ένας έφηβος.

Δεν

Όχι διότι οι σχέσεις μου με την οικογένειας μου είναι πολύ καλές και είναι πάντα δίπλα μου όπως είμαι και εγώ στους φίλους μου

Ετσι και ετσι

ωσ ενα σημειο πιστευω πωσ ναι, μπορω να ταυτιστω γιατι εχω και εγω τισ φιλοδοξιεσ ξκαι θελω να φυγω απο αυτο το νησι.

Οχι γιατι εχω καλες σχεσεις με τους γονεις μου

σε μερικες σκηνες

Σιγουρα μεχρι ενα βαθμο αλλα κυριως επειδη βρισκομαι και γω στην περιοδο της εφηβειας

Ανάμικτα συναισθήματα ειλικρινά, αλλά μπορώ να την καταλάβω, καθώς είναι απλώς μια έφηβη που προσπαθεί να καταλάβει τον εαυτό της. Σίγουρα ήταν κακή με τη μαμά της, αλλά είναι απλώς μια αντανάκλαση της μαμάς μιας και έλεγε επίσης περίεργα σχόλια για την κόρη της και ο μπαμπάς της Lady birds είπε επίσης ότι και οι δύο έχουν πολύ δυνατές προσωπικότητες.

Αν και οι χαρακτηρες μας είναι εντελώς διαφορετικοί, δεν νομίζω ότι οι επιθυμίες μου διαφέρουν πολύ από της Ladybird. Στη βάση των πραγμάτων, προσπαθεί να βρει ποια είναι και πώς να κατευθύνεται σε σχέση με τον κόσμο γύρω της, κάτι με το οποίο ταυτίζομαι.

Δεν ταυτιζομαι τοσο με τις αναζητησεις της lady bird. Απο την μια ναι, θα ηθελα και εγω καποια στιγμη να μετακομισω σε ενα αλλο μερος αλλα απο την αλλη, οσον αφορα την αναζητηση της για να μπει σε μια παρεα μονο και μονο για να ειναι με ενα αγορι, αυτο το θεωρω λιγο υπερβολικο, ειδικα απο την στιγμη που δεν νοιαζοταν καθολου για εκεινη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: