Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Snowpiercer : το τρένο της ταξικής κοινωνίας

 Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και η ταινία που είδαμε αυτή τη φορά δεν έμοιαζε με τις άλλες: βίαιη, ανατρεπτική, σκληρή, μια αλληγορία της ζωής . Snowpiercer, μια ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο. Μοιρασμένες οι εντυπώσεις στο τέλος: σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι ιδιαίτερα- ίσως γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος ταινιών.


Υπόθεση: Βασισμένο στο γαλλικό κόμικ «Le Transperceneige» των Ζακ Λομπ και Ζαν Μαρκ Ροσέτ που εκδόθηκε το 1984, το φιλμ διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα τρένο στο οποίο κατοικούν πλέον οι μόνοι επιζώντες του πλανήτη μας. Η Γη έχει παγώσει και καλυφθεί ολόκληρη από χιόνια και στο τρένο που ανοίγει τον δικό του δρόμο στο χιόνι, έχουν βρει καταφύγιο όσοι δεν έχουν πεθάνει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Υπάρχουν περισσότερες ταινίες τοποθετημένες στον πλανήτη Γη μετά την καταστροφή, απ΄όσες οι πιθανές αιτίες που η Γη θα μπορούσε να πεθάνει, οπότε το να κάνεις ένα ακόμη φιλμ για το αβέβαιο μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν εχθρικό, αφιλόξενο κόσμο, δεν είναι πια μια ακριβώς πρωτότυπη ιδέα. Αντίθετα αποτελεί ένα θέμα που η αφήγησή του μοιάζει να έχει κουραστεί και τυποποιηθεί από την επανάληψη σε μια σειρά από δυστοπικά κλισέ που μοιάζουν δύσκολα να αποφευχθούν.

Ομως το «Snowpiercer», βασισμένο στο κόμικ του Γάλλου Ζαν Μαρκ Ροσέτ, παίρνει την ιδέα μιας παγωμένης Γης -το αποτέλεσμα μια αποτυχημένης προσπάθειας των ανθρώπων να αναστρέψουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- και χτίζει μια κοινωνική μεταφορά με όχημα μια γιγαντιαία αμαξοστοιχία, η οποία διασχίζει τον κατεψυγμένο πλανήτη, κουβαλώντας πάνω της τους τελευταίους επιζώντες.

Η κοινωνική πυραμίδα των λίγων πλούσιων και της φτωχής μάζας, μεταφέρεται εδώ οριζοντίως, με τα πρώτα βαγόνια του τρένου να αποτελούν τον λαμπερό, δίχως έγνοια κόσμο των εκλεκτών και τα πίσω, τις τρώγλες των πολλών μη εχόντων. Η ιστορία ξεκινά εκεί, με τον Κρις Εβανς στον ρόλο ενός άντρα που είναι αποφασισμένος να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά που ξέρει ότι για να πετύχει μια επανάσταση, οι άνθρωποι του θα πρέπει να φτάσουν μέχρι την μηχανή που κινεί το τρένο και δίνει ζωή στον κόσμο του και να πάρουν τον έλεγχό της.


 



Ποιο ήταν το μήνυμα της ταινίας;

Η διαφορά των κοινωνικών τάξεων και που μπορεί να οδηγήσει

Το μήνυμα της ταινίας ήταν το γεγονός ότι η κοινωνία μας χωρίζεται σε κοινωνικά στρώματα ανάλογα με την εξουσία που έχει ο καθένας ενώ με τον διαχωρισμό αυτό τους παραχωρούνται και τα ανάλογα δικαιώματα

Η κλιματική αλλαγή

Ότι υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές τάξεις

Για τις κοινωνικες ταξεις της κοινωνιας και την επανασταση

Το τραίνο ήταν ουσιαστικά μια μικρογραφία της ταξικής κοινωνίας ,και έδειχνε σταδιακά την εναλλαγή μεταξύ των "κατώτερων" και των "ανώτερων" . Και ακόμα παρουσιάζεται και η επανάσταση των επιβατών , δείχνοντας μας μάλιστα ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ειρηνικός ξεσηκωμός

Η ταινία μέσα από την δράση θέλει να δείξει τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στην καθημερινή ζωή και ότι σε όποια κοινωνική θέση και αν βρίσκεται κάποιος ποτέ δεν είναι αρκετά ευχαριστημένος με αυτά που έχει.

Πιστευω πως το μηνυμα της ταινιας ειχε περισσοτερο να κανει με την καταταξη των ανθρωπων σε διαφορες κοινωνικες ταξεις. Παρουσιαζεται με εναν πολυ διαφορετικο και ενδιαφερον τροπο η κατασταση της σημερινης κοινωνιας, μεσω της παρουσιασης μερικων βαγονιων. Στα πισω βαγονια ηταν οι καθημερινοι ανθρωποι, με βασικες δουλειες και μικρους μισθους ενω στα μπροστινα βαγονια ηταν οι πλουσιοι.

Ήθελε να δείξει ότι όλες οι κοινωνικες τάξεις αξίζει να είναι στο ίδιο στάδιο ούτε ποιο ποιο κάτω.

Να δειξει τις διαφορες μεταξυ των κοινωνικων ταξεων

οι κοινωνικές τάξεις

Να δειξει τις διαφορες μεταξυ των κοινωνικων ταξεων

Κοινωνικές ταξεις

Στην ταινία μας παρουσιάστηκαν οι κοινωνικές τάξεις στις οποίες χωρίζονται οι άνθρωποι. Αυτοί που ζουν μες στην χλιδή και τα χρήματα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια καλή ζωή,ενώ αυτοί της χαμηλότερης τάξης δυσκολεύονται ακόμα και να υπάρξουν.

Οι κοινωνικές τάξεις και πως φέρονται στην κάθε μια

Πιστεύω πως το νόημα της ταινίας ήταν να μας παρουσιάσει την κοινωνική ανισότητα που υπάρχει και ότι κάποια στιγμή η αδικημένοι επαναστατούν, όπως συμβαίνει πολλές φορές και στην πραγματικότητα.

 


 


Ποιο απ όλα τα θέματα που άγγιξε η ταινία σας συγκίνησε και γιατί;

Η παιδική εργασία

Η παιδική εργασία και εκμετάλλευση η οποία συνηθίζεται και στη σημερινή κοινωνία

Οι θυσίες των 2 γονέων προκειμένου να βρουν τα παιδια τους

Όταν τους έπαιρναν τα παιδιά

Δεν ειχα καποιο συγκεκριμενο, ολα με επηρέασαν το ιδιο

Η στιγμή που εξήγησε ο πρωταγωνιστής την ιστορία με τη μητέρα που δολοφόνησε και το μωρό της που στην πραγματικότητα ήταν ο κολλητός του φίλος

Με συγκίνησε ο τρόπος που μεταχειριζόντουσαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κατώτερη κοινωνική τάξη και η εκμετάλλευση των μικρών παιδιών που τα χρησιμοποιούσαν ως ανταλλακτικά εξαρτήματα της μηχανής.

Οταν ενωνομαστε ολοι μαζι και γινομαστε ενα συνολο, μπορουμε να καταφερουμε παρα πολλα. Οσο δυσκολα και να ειναι τα πραγματα ειναι σημαντικο οταν υπαρχει κατι που πρεπει να αλλαχθει να χρησιμοποιησει ο καθε ανθρωπος την φωνη του. Στην δικη μας κοινωνια υπαρχουν στιγμες που εχουν ενωθει οι φωνες ολων των ανθρωπων για εναν σκοπο, κατι το οποιο θεωρω πολυ σπουδαιο πραγμα

Όταν ο πρωταγωνιστής πήγε να σώσει το παιδι και για αυτόν έκοψε και το χέρι του

Το ότι το τρένο αντιπροσωπευε σε μινι βερσιον την κανονική κοινωνία

Δεν με πολυ συγκινησε η ταινια γιατι στο μεγαλυτερο χρονικο διάστημα της ταινιας υπηρχε πολυ βια

η συνεργασία και η προσπάθεια

Με συγκινησε η ιστορια που εξιγη ο βασικος χαρακτηρας στο τελος της ταινιας που λεει πως ηταν τα πρωτα χρονια οταν μπηκαν στο τραίνο γιατι εκει καταλαβαινουμε για πιο λογο ηταν τοσο προστατευτικος με τον φιλο του

Ο θάνατος του κολλητού του πρωταγωνιστή

Η αντίθεση ανάμεσα στις δύο κοινωνικές τάξεις. Η τελείως διαφορετική τους αντίληψη της όλης κατάστασης. Αυτοί της ανώτερης κοινωνικής τάξης βλέπουν τα πράγματα λιγότερο ρεαλιστικά,από μια οπτική του χρήματος και της άνεσης. Αντίθετα,οι άνθρωποι της κατώτερης κοινωνικής τάξης είναι πιο σκληραγωγημενοι και ρεαλιστικοί.

ότι όλα είχαν ρυθμιστεί από την αρχή και ανεξάρτητα από το ποιος είναι ανάμεσά σας, όπως και το πώς η κυβέρνηση δεν βοηθά τους φτωχούς για τη δική τους «ισορροπία»

Το θέμα που με άγγιξε περισσότερο ήταν η κοινωνική ανισότητα και πιστεύω ότι εκεί έχει βασιστεί και όλη η ταινία, επειδη είναι κάτι που όντως υπάρχει στην χώρα, σε άλλες πόλεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στις υπόλοιπες. Ωστόσο με άγγιξε πολύ και το θέμα με την εργασία των παιδιών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: