Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Δράση ενάντια στη σιωπή


Δεν αγοράζω τίποτα, δεν πληρώνω κανέναν λογαριασμό την πρώτη Μαρτίου


Την Πρώτη Μαρτίου 2010, εκατομμύρια μετανάστες αλλά και γηγενείς δημοκρατικοί πολίτες της Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, αλλά και στη Γερμανία και το Βέλγιο, αντιστέκονται στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού και αντιδρούν στον αποκλεισμό μεταναστών που ειρηνικά ζουν και εργάζονται, καλώντας μας σε αποχή από κάθε οικονομική συναλλαγή.
Κεντρικό σύνθημα της ημέρας είναι: Δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ για 24 ώρες, καμία αγορά την Πρώτη Μαρτίου !!!


Το 2006, οι μεταναστευτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ κατάφεραν να κινητοποιήσουν πάρα πολλούς μετανάστες, αλλά και Αμερικανούς προοδευτικούς πολίτες, κηρύσσοντας την «ημέρα χωρίς τον Λατινοαμερικανό σας», παρέλυσαν την αγορά αρκετών μεγαλουπόλεων της υπερδύναμης. Από τότε, κάτι αντίστοιχο δεν έγινε πουθενά στον κόσμο.
Ώσπου φτάσαμε στον Σεπτέμβριο του 2009, που ο Μπρις Ορτεφέ, υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας, είπε «αστειευόμενος» πως «ένας Άραβας είναι καλός αλλά πολλοί Άραβες μαζί δεν είναι», σε αλγερινής καταγωγής νεαρό, μέλος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νεολαίους. Το βίντεο με την ομιλία του υπουργού αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στο Διαδίκτυο και ο Τύπος το ανέδειξε ως μείζον σκάνδαλο με σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ο θόρυβος που προκλήθηκε αναμενόμενος και αμέσως οι μεταναστευτικές οργανώσεις, μαζί με πολλούς Γάλλους δημοκρατικούς πολίτες, αντέδρασαν στην προσβολή του υπουργού.Αλλά δεν σταμάτησαν στις αντιδράσεις.Αποφάσισαν να οργανώσουν κάτι αντίστοιχο με εκείνο των Αμερικανών το 2006. Ομάδα ακτιβιστών ανέλαβε την υλοποίηση και την προώθηση της ιδέας μέσω του Διαδικτύου. Επέλεξαν την 1η Μαρτίου, την ημερομηνία που το 2005 τέθηκε σε εφαρμογή στη Γαλλία ο «κώδικας εισόδου», που καθορίζει ποιος μετανάστης θα παραμείνει και ποιος θα απελαθεί με βάση τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του ή τη… σωματική του διάπλαση!
Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους μετανάστες.
Ζουν αναμεσά μας, δουλεύουν μαζί μας, τα παιδιά τους έρχονται στο σχολείο, μαθαίνουν τη γλώσσα και τα έθιμα μας και σέβονται - ίσως και λίγο περισσότερο από μας..- την χώρα που τους φιλοξενεί. Και επειδή όπως είχε πει και ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ."......Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί, όχι τόσο για τις κακές πράξεις των μοχθηρών ανθρώπων , όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων....", μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τη θέση μας και το ρόλο μας στην κοινωνία του σήμερα;......

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Αν και από μακριά, βοηθήσατε με την ανάρτησή σας την εκδήλωση! Ήμασταν κι εμείς εκεί. Συμπαθητικά και συγκινητικά. Πάντα, όταν ο άνθρωπος κοντά στον άνθρωπο.
Φιλιά στο νησάκι σας:-)

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Μακάρι να ήμασταν πιο κοντά Διονύση και να ήμασταν παρόντες στην ωραία εκδήλωση..Πάντως ακόμα και δω στην παραμεθόριο υπήρξαν παιδιά μεταναστών που γνώριζαν για την κίνηση αυτή!