Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

«Έχασαν οι Ρωμιοί την Ρωμιοσύνη τους»


Όταν σκέφτομαι την εικόνα της Ελλάδας θυμάμαι ένα κείμενο της Μαρίας Ιορδανίδου στα Κείμενα της Β’ Γυμνασίου που έλεγε «Έχασαν οι Ρωμιοί την Ρωμιοσύνη τους»  και αναρωτιέμαι γιατί να έχουν χάσει οι Έλληνες την Ρωμιοσύνη τους στην σημερινή Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δημιούργησε πολιτισμό, μια χώρα που την λούζει ο ήλιος  με ένα υπέροχο κλίμα με υπέροχες ακτές, αμπέλια, ελιές την στολίζουν. Όλα αυτά κάνουν την Ελλάδα να έχει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, χιλιάδες την επισκέπτονται για το κλίμα της και την φύση της. Και όμως σκέφτομαι πόσοι από εμάς προσέχουμε αυτή την όμορφη  φύση και τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού; Νομίζω ελάχιστοι. Ακούμε συνέχεια για ανθρώπους να καίνε τα δάση για να κτίσουν σπίτια, για ασυνειδήτους που μολύνουν τις θάλασσες και τις ακτές και τελικά μολύνουμε το ίδιο μας το σπίτι όταν μολύνουμε τον τόπο μας.
 Πόσοι από μας αν και λέμε ότι είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό της Ελλάδας γνωρίζουμε την Ελληνική ιστορία; Θυμάμαι σε μια σχολική γιορτή κάποιοι καθηγητές έδειξαν ένα βίντεο στο οποίο ρωτούσαν μαθητές  αν γνωρίζουν για τις εθνικές γιορτές και ήταν πολύ λίγα τα παιδιά που γνώριζαν.
Στην Οδύσσεια της Α’ Γυμνασίου διδαχτήκαμε για την φιλοξενία των αρχαίων Ελλήνων. Σήμερα όμως με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που μας διακρίνει κλείνουμε την πόρτα μας στους ξένους και αποκλείουμε κοινωνικά ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς.
Η ξενομανία έντονη και έτσι έχουμε ξεχάσει τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, η οποία βασίζεται σε υλικά της Ελληνικής γης. Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, στην Γαλλία διαβάζουμε ότι οι Έλληνες ανοίγουν καταστήματα με προϊόντα της Ελληνικής γης. Ελιές, λάδι, τυριά, κρασί, όσπρια γίνονται διάσημα. Και όμως εμείς προτιμούμε ένα χάμπουργκερ ή ένα φαγητό από το ταχυφαγείο της γειτονιάς.
Τελικά την χάσαμε την Ρωμιοσύνη μας; Νομίζω ότι αν την χάσαμε πρέπει να την βρούμε και αυτό πρέπει να κάνουμε εμείς οι νέοι. Γιατί όπως  λέει το τραγούδι «κρύο δεν κάνει στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ» νομίζω ότι  πρέπει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την εικόνα της Ελλάδας μέσα μας, να είμαστε περήφανοι, να την αγαπήσουμε και να φροντίσουμε να κάνει πάντα ζέστη στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: