Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Λογοτεχνία στα χρόνια του κορονοϊού!- "Ο πυροβάτης των αστεριών"

Το εξώφυλλο του βιβλίου- αντίγραφο από το μαθητή Λάμπρο Τσέλιο

Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια και στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας διαβάζουμε με τους μαθητές ένα βιβλίο. Τα παιδιά διαβάζουν μόνα τους το βιβλίο, αφού πρώτα έχουμε διαβάσει κάποια αποσπάσματα στην τάξη. Έπειτα χωρισμένα σε ομάδες που φτιάχνουν τα ίδια κάνουν εργασίες και τις παρουσιάζουν στην τάξη, ενώ υπάρχουν και ατομικές εργασίες. Παράλληλα, ο/η συγγραφέας του βιβλίου επισκέπτεται το σχολείο και συναντά τους μαθητές. Η συνάντηση μαζί του/της είναι πάντα μια ευχάριστη και διαφορετική εμπειρία για τα παιδιά, αφού έχουν κοντά τους έναν άνθρωπο που γνώρισαν μέσω του βιβλίου του και μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν σε αυτόν τις εργασίες τους.

Φέτος η κατάσταση με την συνεχιζόμενη πανδημία της νόσου του κορονοϊού δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη του βιβλίου που είχαμε διαλέξει μέσα στην τάξη. Έτσι και, αφού έκλεισαν τα σχολεία, οι εργασίες των μαθητών έγιναν σε ένα wiki και θα τις παρουσιάσουμε στο ιστολόγιο. Αρχικά οι μαθητές έγραψαν μια βιβλιοπαρουσίαση. Εκεί αναφέρθηκαν στην υπόθεση του βιβλίου, στα μηνύματα που περνά το βιβλίο, αν και γιατί τους άρεσε και αν θα το πρότειναν σε κάποιο άλλο συμμαθητή τους να το διαβάσει. Ακολουθούν οι 20 βιβλιοπαρουσιάσεις- κριτικές των μαθητών του Β7-  χάσαμε μερικούς, τρεις συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας και της αδυναμίας επαφής. Θα προστεθούν οι εργασίες τους μόλις αποκατασταθεί η επαφή μαζί τους.
Εδώ οφείλω να ευχαριστήσω τη φίλη και συνάδελφο Μαρία Μιχάλη που η πρόταση της για τη χρήση του wiki βοήθησε πολύ στις διαδικτυακές εργασίες των παιδιών!

Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ - Βιβλία για παιδιά και νέους - Εκδόσεις ...


Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ
Το βιβλίο με τίτλο " Ο πυροβάτης των αστεριών" μιλάει για ένα αγόρι το οποίο έχει μια πολύ σοβαρή και ασυνήθιστη ασθένεια, αφού έχει την τάση να σπάνε πολύ εύκολα τα οστά του. Αυτή η ασθένεια δεν του επιτρέπει να ζήσει την εφηβική  ζωή που ονειρεύεται. Η δική του εφηβική ζωή είναι μέσα από το παράθυρο του δωματίου του. Ώσπου ένα βράδυ ο αδερφός του ο Κωστής τον παίρνει κρυφά μαζί του στο Μέγαρο όπου ο ίδιος δούλευε εκεί, στην γκαρνταρόμπα. Μία λάθος κίνηση του Τίτου είναι η αιτία που θα ξεκινήσει και αυτό το περιπετειώδες ταξίδι του, περνώντας από πολλές δυσκολίες που μέχρι τότε δεν είχε ζήσει. Μετά από αυτές τις περιπέτειες ο Τίτος ωριμάζει και βλέπει τα πράγματα σαν ένας πραγματικός έφηβος.Το κοινωνικό θέμα που θίγει αυτό το βιβλίο είναι οι διαφορετικότητα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους και η θέληση που υπάρχει στην ψυχή μας όταν έχουμε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε διάφορα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας. Όταν εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με την διαφορετικότητά του, τότε θα μπορέσουν και οι υπόλοιποι να μας αποδεχτούν και τότε θα καταφέρουμε να αποδεχτούμε και την διαφορετικότητα των γύρω μας. Επίσης όταν πραγματικά πιστεύουμε στον εαυτό μας όλα είναι πιθανά μα συμβούν.Μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου η αίσθηση που μου μένει είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και μου δίνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ότι υπάρχει ελπίδα ο κόσμος μας να γίνει πιο όμορφος όταν σταματήσουμε να βλέπουμε το πρόβλημα το δικό μας ως το μεγαλύτερο και το μοναδικό και καταφέρουμε να αφοσιωθούμε στους ανθρώπους γύρω μας και στα δικά τους επίσης προβλήματα, προσπαθώντας όσο μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Βέβαια θα μπορούσα να πω ότι περίμενα ένα διαφορετικό τέλος, ώστε να μην μείνω με ερωτήματα. όπως για παράδειγμα τι απέγινε η Ηλέκτρα ή ποια ήταν εξέλιξη της σχέσης του με την Ρούσα. Όμως ακόμα και αυτό έχει την δική του ομορφιά γιατί μου επιτρέπει να φανταστώ και ένα δικό μου τέλος
Για όλους αυτούς τους λόγους και για το γεγονός ότι ο λόγος και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι λιτός και απλός, οπότε κατανοητός από όλους, "Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ", είναι ένα βιβλίο που θα το πρότεινα όχι μόνο στους έφηβους, αλλά και σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει ανάγκη να δει κάποια πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία ή σε κάποιον που θα είχε ανάγκη να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του.
Σεβαστιάνα Τρουμούση



Ο Τίτος έχει ένα πρόβλημα υγείας που κάνει τα οστά του εύθραυστα ,την ατελή οστεογένεση. Ζει κλεισμένος στο σπίτι του. Οι γονείς του φοβούνται υπερβολικά γι αυτόν και δεν τον αφήνουν να βγαίνει από το σπίτι. Μπορεί να πηγαίνει μόνο  μέχρι τον πρώτο όροφο που ζει ο από συνήθεια κολλητός του ο Άλκης και μέχρι το περίπτερο για αναψυκτικό ή σοκολάτα. Εκτός από τον Άλκη κάνει παρέα με την Αλίκη, , που είναι φοιτήτρια Ιατρικής και μένει στη διπλανή πολυκατοικία, στο κολλητό μπαλκόνι, και το Σαμίρ, το σύριο πρόσφυγα, που δεν πηγαίνει σχολείο. Ο Τίτος κάνει μάθημα στο σπίτι δεν πηγαίνει σχολείο.  Δάσκαλος του είναι ο κύριος Φίλιππος, που προσπαθεί να κάνει το μάθημα με διαφορετικούς τρόπους. Ο μόνος που καταλαβαίνει τη μοναξιά του Τίτο και ότι θέλει να  ζήσει μια φυσιολογική ζωή είναι ο αδερφός του, ο Κώστας. Ένα βράδυ θα τον πάρει μαζί του στη δουλειά του, στη γκαρνταρόμπα του Μεγάρου μουσικής και εκεί θα ξεκινήσουν όλα. Ο Τίτο μπέρδεψε δυο παλτά μεταξύ τους. Θέλει να επιστρέψει το κόκκινο παλτό στην κοπέλα και θα ψάξει να τη βρει μέσα στη νύχτα. Αυτή η νύχτα θα είναι σημαντική. Θα συναντήσει μια συμμορία.   Η instaqueen του σχολείου θα τον βοηθήσει να βρουν την κοπέλα στο υπόλοιπο της βραδιάς μέχρι το παλτό να βρεθεί στα χέρια της. Ο Τίτος θα καταφέρει να ωριμάσει μετά από όλα αυτά. Θα καταλάβει ότι μπορεί να βασιστεί στον εαυτό του  και στους άλλους.Το βιβλίο μου φάνηκε ενδιαφέρον γιατί μιλάει για τη ζωή ενός παιδιού που έχει πρόβλημα υγείας και κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του μέσα σε ένα βράδυ.
Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή.
Θίγει θέματα όπως την προσφυγιά, τον αλκοολισμό, τη μοναξιά, τον ρατσισμό , την κακοποίηση παιδιών.
Τα μηνύματα που περνάει
Α. Ότι πρόβλημα και να έχουμε δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω
Β. Να πιστεύουμε στο εαυτό μας .
Γ. Οσο διαφορετικοί και να είμαστε αυτό δεν είναι εμπόδιο.
Θα πρότεινα να το διαβάσουν γιατί είναι ευχάριστο και διαβάζεται εύκολα.
Δημήτρης Χαρτοφύλης




Το βιβλίο «Ο πυροβάτης των αστεριών» μας παρουσιάζει πως είναι η ζωή ενός εφήβου,του Τίτου,ο οποίος είναι «εύθραυστος» όπως λέει κι ο ίδιος ( πάσχει από μια ασθένεια που κάνε τα οστά του πιο εύθραυστα και ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να σπάνε πιο εύκολα ).'Η ασθένεια του αυτή του δημιουργεί συχνά προβλήματα, κι έτσι είναι αναγκασμένος να μένει κλεισμένος στο σπίτι χωρίς καμία πρόσβαση στον έξω χώρο/κόσμο. Δεν πάει σχολείο,δε μπορεί να βγει έξω, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κάθεται στον καναπέ και να χαζεύει στο κινητό του για ώρες. Οι μόνοι φίλοι που έχει είναι κάποιοι γείτονες, ένα αγόρι από τη Συρία, με τον οποίο κατανοούν ο ένας τον άλλο, εφόσον κι οι δυο δεν πάνε σχολείο και μία φοιτήτρια από την απέναντι πολυκατοικία. Η έξοδος και η περιπέτεια του Τίτου αρχίζουν την ημέρα που ο αδερφός του αποφασίζει να τον πάρει μαζί του στο μέρος στο οποίο δουλεύει, στο Μέγαρο Μουσικής. Η απροσεξία του Τίτου θα είναι η αφορμή/αίτια για την περιπέτεια του. Καθώς θα προσπαθήσει να βελτιώσει το λάθος του, θα γνωρίσει τον έξω κόσμο, θα γνωρίσει άτομα <<διαφορετικά>> κατά τη διάρκεια της περιπέτειας του, θα κατανοήσει το σωστό και το λάθος, θα καταλάβει ποιοι ήταν, είναι και θα είναι αληθινοί φίλοι και θα είναι δίπλα του στις δύσκολες στιγμές.  Το βιβλίο δε μας θυμίζει έναν κόσμο φανταστικό αλλά έναν αληθινό, στον οποίο ζούμε σήμερα. Είναι οι αλήθειες που ίσως θέλουμε να κρύβουμε ή να μην τις αναφέρουμε και να συμπεριφερόμαστε χωρίς να δίνουμε κάποια ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένα ωραίο βιβλίο και θα το πρότεινα να το διαβάσουν άτομα όλων των ηλικιών γα να ανοίξουμε όλοι τα μάτια μας και να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται γύρω μας :)
Γκιουλσέν Χατζηκαρά



«Ο πυροβάτης των  αστεριών» είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο του Θοδωρή Κούκια. Το βιβλίο μας μιλάει για την ζωή του 15χρονου Τίτου, ο οποίος λόγω της υγείας του είναι επικίνδυνο να είναι έξω από την προστασία του σπιτιού του. Ο Τίτο πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που τον κάνει "εύθραυστο",  δηλαδή τα κόκαλα του σπάνε με την πίεση. Ο Τίτο σε ένα βράδυ ζει όλα όσα δεν είχε ζήσει. Ξεκινάει να βοηθάει τον αδελφό του στην γκαρνταρόμπα του Μεγάρου Μουσικής και μετά από ένα λάθος στα παλτό ξεκινάει η περιπέτεια του για να διορθώσει το λάθος του. Μέσα σε μια νύχτα παραβιάζει πόρτες, γίνεται θεατής σε μια κακοποίηση ενός μετανάστη, μπλέκει με κακιά παρέα, μιλάει με αστυνομικους και κάνει πράγματα που κανένας 15χρονος δεν κάνει. Μέσα σε μια νύχτα έζησε όσα δεν είχε ζήσει. Έτσι το βιβλίο μας παροτρύνει εμάς τους νέους να ζήσουμε την κάθε μας μέρα σαν καμία άλλη. Η γνώμη μου είναι να μην καθόμαστε σπίτι όλη μέρα αλλά να βγούμε να κάνουνε πράγματα, να δοκιμάζουμε καινούρια όχι μόνο ίδια.
Λάμπρος Τσέλιος




«Ο πυροβάτης των αστεριών» είναι ένα βιβλίο το οποίο θίγει αρκετά θέματα. Αναφέρεται στην ζωή ενός εφήβου, ο οποίος ζει με μία παράξενη ασθένεια. Ο Τίτος, ο κύριος χαρακτήρας του βιβλίου, δεν πάει σχολείο και η μόνη φορά που βγαίνει έξω είναι όταν οι γονείς του τον αφήνουν να πάει μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς ή όταν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, αφού πάσχει από μία ασθένεια που τον κάνει «πορσελάνινο». Στην ουσία, τα κόκαλα του είναι εύθραυστα με αποτέλεσμα ακόμα και ένα μικρό σκούντημα να τον στείλει στο «κρεβάτι του πόνου», όπως λέει και ο ίδιος. Η μόνη επαφή που έχει με τον έξω κόσμο είναι οι γονείς, ο αδελφός, η γιαγιά και οι τρεις-ή μάλλον δύο φίλοι του. Όλα ξεκινούν όταν ο αδελφός του, ο Κωστής, προτείνει στον Τίτο να τον βοηθήσει στην καινούργια του δουλεια στην γκαρνταρόμπα του Μεγάρου Μουσικής του Νέου Αλλοτινού. Εκεί, η απροσεξία και οι τύψεις του Τίτου θα τον οδηγήσουν σε μια εντελώς αλλόκοτη νύχτα. Θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ξεχωρίζουν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αστυνομία, την προδοσία και θα υποστεί βία, θα βγει από την φούσκα στην οποία ζει και θα γνωρίσει τον έξω κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Στο βιβλίο παρουσιάζεται η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, η βία, η προσφυγιά, η ψυχική και σωματική νόσος, η φτώχεια, η οικονομική κρίση και η μοναξιά. Ο κόσμος του Τίτου και η πραγματικότητα στην οποία ζει είναι σκληρή, παρ’ όλ’ αυτά αληθινή, δεν διαφέρει καθόλου από τον σήμερα κόσμο και προβάλει διάφορες αλήθειες τις οποίες όσο και προφανείς είναι, εμείς προσπαθούμε να κρύψουμε.
Αργύρης Χαϊλης



Το βιβλίο  «Ο Πυροβάτης τον αστεριών» από τον συγγραφέα Θοδωρή Κουκιάς, είναι ένα βιβλίο το οποίο μας δείχνει πως ήταν τα πράγματα το 2015, με πρωταγωνιστή τον Τίτο Μακρύ να μας περιγράφει τις περιπέτειες του. Το βιβλίο έχει να κάνει με ένα παιδί το οποίο έχει πρόβλημα υγείας, δηλαδή τα κοκάλα του είναι πολύ πιο ευαίσθητα από οποιοδήποτε άλλο έφηβο, με αποτέλεσμα οι γονείς του να μην του επιτρέπουν να βγαίνει από το σπίτι. Όμως μια μέρα αποφάσισε να ακολουθήσει  τον αδερφό του στην δουλειά και με αφορμή ένα παλτό αρχίζουν οι περιπέτειες. Όταν πρωτοάκουσα τον τίτλο του βιβλίου μου, μου τράβηξε την προσοχή και πίστευα ότι θα ήταν ενδιαφέρον. Μόλις το πήρα και το διάβασα μου άρεσε πολύ, ηταν πολύ ενδιαφέρον και με εξέπληξε ότι είχε πεισμώσει  τόσο πολύ μόνο και μόνο για να επιστρέψει το παλτό . Θα το πρότεινα σε κάποιον φίλο μου έτσι ώστε να καταλάβει πως άμα προσπαθούμε και πιστεύουμε στους εαυτούς μας, μπορούμε να καταφέρουμε τους στόχους μας.
Άρμπρι Τρίμι




Το βιβλίο μας μιλάει για ένα αγόρι το οποίο έχει μια πάθηση που  κάνει τα οστά του πορσελανινα. Μάλιστα στο βιβλίο "Ο πυραβατης των αστεριών" το αγόρι μας μιλάει πως είναι η ζωή του με αυτήν την πάθηση .Η ζωή αυτου του αγοριού είναι μόνο σε ένα παραθυρο στο οποίο βλέπει όλη την περιοχη το .Μαλιστα μας λέει για τον αδελφό του τον Κωστή  ο οποίος τον  πήρε μαζί του στην δουλειά του, εκεί μας λέει  ο Τίτο ότι βγήκε από το σπίτι του μαλιστα η δουλειά του που επρεπε να κάνει είναι στην γκαρνταρομπα μαζί με τον αδελφό του να κρεμάνε παλτό .Οι δικές μου αποψεις για το βιβλίο είναι οτι αυτό το αγόρι μας δείχνει ενα παράδειγμα σε εμάς τους εφήβους στην σημερινή εποχή να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κάποιοι από εμας αλλά με κάποια δυσκολία. Βέβαια αυτό το βιβλίο παρουσιάζει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και μηνυματα που φέρνει σε εμάς .Μαλιστα η γλώσσα του κειμένου είναι απλή κατανοητή και ευκολη. Αυτο το βιβλίο το προτείνω στα παιδιά να το διαβάσουν γιατί έχει πολυ ενδιαφέρον.
Αθηνά Τρουμούση




Ένα παιδί με μία σπάνια ασθένεια που κάνει τα κόκαλα του  εύθραυστα και του απαγορεύεται να βγει από το σπίτι γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο και να το αφήσει σε πολλούς μήνες στον γύψο θα ζήσει μια περιπέτεια. Αυτό το παιδί είναι ο Τιτος και χάρη στον αγαπημένο του  αδελφό ο οποίος θα τον πάρει μια μέρα στη δουλειά του και χάρη μια γυναίκα που θα ξεχάσει το παλτό της  ο Τιτος  θα γνωρίσει πολλά πράγματα και πολλούς ανθρώπους όπως είναι ο πρόσφυγας ο Σαμιρ, ο οποίος θα τον έσωσε  από τους φασίστες που το έδειραν και του χτύπησαν το χέρι . Σ αυτους τους φασίστες ήταν και ο κολλητός από συνήθεια του Τίτο ο Άλκης ο οποίος απογοήτευσε τον Τίτο με την συμπεριφορά του. Επίσης ο Τιτος θα γνωρίσει έναν τυφλό παππού ο οποίος γνωρίζει την ιδιοκτήτρια του παλτού. Έπειτα Τίτο  θα γνωρίσει μια όμορφη κοπέλα την Ρούσα που θα τον βοηθήσει να βρει τον ιδιοκτήτη του παλτού. Έπειτα η Ρούσα και ο Τιτος αφού έψαξαν το παλτό για στοιχεία και βρίσκουν την διεύθυνση που μένει .Εκεί όμως όταν βρουν το σπίτι θα δουν πως η γυναίκα του  παλτού είχε πάρει φάρμακα για να αυτοκτονήσει ευτυχώς η γυναίκα έζησε. Στο βιβλίο παρουσιάζονται η μοναξιά ,ο πόλεμος ,η ξένητεια,η προδοσία ,η προσφυγιά και παράλληλα η φτώχεια.
Γιώργος Χανόπουλος




«Ο πυροβάτης τον αστεριών» είναι ένα βιβλίο με θέμα ένα αγόρι το οποίο έχει μια αρρώστια που κάνει τα κόκαλα του εύθραυστα. Η αρρώστια του Τίτου του στερεί αρκετά πράγματα από την ζωή του όπως το σχολείο , την έξοδο , τον αθλητισμό κ.α . Οι μόνοι φίλοι που είχε ήταν ο γείτονας του, η κοπέλα της απέναντι πολυκατοικίας και ένα αγόρι από την Συρία που είχαν το ίδιο θέμα, διότι κανείς τους δεν μπορεί να πάει σχολείο. Η περιπέτεια αρχίζει όταν ένα βράδυ ο αδερφός του Τίτου αποφασίζει να τον πάρει μαζι του στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα καθόταν στην γκαρνταρόμπα . Εξαιτίας μιας απροσεξίας στα παλτό ο Τίτος έπρεπε να βγει στον έξω κόσμο για να διορθώσει το λάθος που είχε κάνει. Έτσι εκείνο το βράδυ ο 15χρονος πρωταγωνιστής έζησε τόσα πράγματα όσα δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Η δικιά μου άποψη για το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι αξίζει να το διαβάσουν όλα τα παιδιά από όλες της ηλικίες διότι μας περνάει το μήνυμα ότι όποιο πρόβλημα και να έχουμε δεν πρέπει να τα παρατάμε αλλά να προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε. Ο Τίτος παρόλο που είχε αυτήν την αρρώστια ήθελε να κάνει πολλά πράγματα αλλά δεν είχε την δυνατότητα, εμείς όμως την έχουμε. Ας την αξιοποιήσουμε και ας κάνουμε πολλά πράγματα.
Διονύσης Τσάτσα




Ο Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένας έφηβος του οποίου τα κόκκαλα του ήταν εύθραυστα και ήταν πολύ εύκολο να σπάσουν δεν μπορούσε να παει σχολείο και καθόταν μόνο στον καναπέ και ήταν μόνο με το κινητό. Η μοναδική παρέα που είχε ήταν κάτι γείτονες και ένα παιδί που καταγόταν από την Συρία. Η πρώτη του επαφή με τον έξω κόσμο ήταν όταν τον είχε πάρει μαζί του ο μεγάλος του αδερφός που εργαζόταν στο Μέγαρο Μουσικής.’Ενα του λάθος τον έκανε να βγει έξω στον κόσμο και να το διορθώσει και έτσι θα καταλάβει ότι ο κόσμος είναι πολύ σκληρός έξω.
    Το βιβλίο είναι πολύ εύκολο να το διαβάσει κάποιος κάθε ηλικίας όσο το διαβάζεις τόσο θες να  μάθεις τι θα γίνει παρακάτω θα το πρότεινα σε όλους και σε όλες τις ηλικίες επειδή είναι πολύ κατανοητό και  έχει και ένα μεγάλο νόημα ότι  πρόβλημα και να έχουμε δεν πρέπει να τα παρατάμε.
Ευθύμης Τρουμούσης



«Ο πυροβάτης των αστεριών» είναι ένα βιβλίο που έχει πολλά θέματα.Ο Τίτο είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου .Όπως λέει και ο ίδιος έχει μια σπάνια πάθηση που κάνει τα οστά του πορσελάνινα δηλαδή με ένα απλό χτύπημα μπορεί να βρεθεί για πολλές βδομάδες στον γύψο. Ο Τίτος έκανε τα μαθήματα από το σπίτι και σπάνια τον άφηναν οι γονείς του να βγει από το σπίτι. Μια αξέχαστη βραδιά τον πήρε ο αδερφός του να τον βοηθήσει στην δουλειά .Ένα απλό μπέρδεμα κόστισε στον Τίτο ένα μεγάλο λάθος. Ο Τίτος μπέρδεψε τα παλτό δύο ανθρώπων .Ο Τίτο για να επανορθώσει το λάθος του πήγε και βρήκε την κυρία που της είχε δώσει το λάθος μπουφάν. Η κύρια έκανε την ανήξερη και δεν έδινε το μπουφάν πίσω. Μόλις έφευγε η κοπέλα δύο φίλοι του Τίτου τον βοήθησαν να παραβιάσει την πόρτα. Ο Τίτο πήρε τον μπουφάν που άξιζε ακριβά και συνέχισε την διαδρομή του. Για να φτάσει εκεί που ήθελε πέρασε από πολλές κακουχίες. Όμως, λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του βρήκε μια πολύ όμορφη φίλοι από το σχολείο του που ήταν insta Queen εκείνης της εποχής. Μόλις έφτασε στον προορισμό του χτύπησε την πόρτα του σπιτιού και του άνοιξε μια εντελώς διαφορετική γυναίκα. Αυτή που θυμόταν ήταν όμορφη και έξυπνη, ενώ αυτοί που του άνοιξε ήταν άσχημοι και έκλαιγε. Όταν της έδωσε το μπουφάν αυτή λιποθύμησε. Ο Τίτο κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο για να την πάρει στο νοσοκομείο .Μόλις την εξέτασαν έμαθαν πως ήθελε να αυτοκτονήσει και πήρε πολύ μεγάλη δόση χαπιών και πολύ ποτό. Ο Τίτο επίσης είχε σπάσει το χέρι του και πήγε και του έβαλαν γύψο. Η γυναίκα που αποφάσισε να αυτοκτονήσει έγινε καλά .Ο Τίτο είπε στους γονείς του ότι ήθελε να πάει κανονικά σχολειό στο λύκειο και οι γονείς του τον στήριξαν. Τέλος ο Τίτο έκανε μια καινούργια φίλη και άρχισε να ζει κανονικά την ζωή του .
Ιπποκράτης Τρακόσσας




« Ο πυροβάτης των αστεριών» είναι ένα βιβλίο που μας περνά συγκεκριμένα μηνύματα. Μιλάει για ένα αγόρι, τον Τίτο,  ο οποίος είναι κλεισμένος στο σπίτι του χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή πάσχει από μία ασθένεια, που κάνει τα οστά του πιο ευαίσθητα  και πιο εύκολα στο σπάσιμό τους σε περίπτωση που χτυπήσει ή πέσει κάτω. Δεν πάει σχολείο και με τα μόνα παιδιά που συναναστρέφεται είναι οι γείτονες του και ένα παιδάκι από την Συρία, που το κατανοεί απόλυτα καθώς ούτε εκείνο μπορεί να πάει σχολείο λόγο των γονιών των άλλων παιδιών, οι οποίοι φοβούνται για τις αρρώστιες που μεταφέρει. Κάποια μέρα ο αδελφός του τον παίρνει μαζί του στη δουλειά χωρίς την συναίνεση των γονιών, αφού κατανοεί το νεαρό της ηλικίας του Τίτου καθώς και την ανάγκη του να βγει από το δωμάτιο του και να γνωρίσει τον έξω κόσμο. Η δουλειά του αδελφού του στο Μέγαρο Μουσικής και ένα λάθος ως προς το μοίρασμα των παλτών, θα είναι η αφορμή για να ξεκινήσει μία περιπέτεια μίας νύχτας. Ο Τίτος προσπαθεί να  επιστρέψει το παλτό στην  κάτοχο του όμως στην προσπάθεια αυτή θα γνωρίσει πολύ κόσμο που περνάει τα ίδια και χειρότερα καθώς μέσα από την περιπλάνηση του θα δούμε τις κριτικές που ασκούνται πάνω τους λόγω των παθήσεων που έχουν (την τυφλότητα, την μοναξιά, την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά ως διαταραχή, την άνοια, τις φιλίες είτε  αληθινές είτε ψεύτικες και τα νταηλίκια των παιδιών που ασκούν εκφοβισμό, την προσφυγιά, την αδελφική αγάπη, την φτώχεια, την αποδοχή του διαφορετικού ανθρώπου κ.α.). Με λίγα λόγια το βιβλίο είναι ο καθρέφτης του σήμερα  που μας υπενθυμίζει την Ελλάδα στην κρίση, τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και των σόσιαλ μίντια, την μανία των σέλφι και του ίνσταγκραμ, τα συναισθήματα των ασθενών και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Κατερίνα Χατζηστέργου



Ο «Πυροβατης τον αστεριών» είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο που καθρεφτίζει το σήμερα . Ο πρωταγωνιστής είναι ένα νέο παιδί που τον λένε Τίτο έχει ένα πρόβλημα πού δεν τον αφήνει να κάνει τα ίδια πράγματα που κάνει ένα   συνηθισμένο παιδί στην  ηλικία ,το  πρόβλημα πού έχει είναι ότι τα κόκαλα τού είναι πολύ εύθραυστα κι μια απλή τούμπα για εκείνον είναι κάτι μέρες σε έναν γύψο . Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά κι το αναφέρει περίπου σε όλες τις αρχικές σελίδες είναι ότι δεν πάει σχολείο . Επίσης τους μόνους φίλους που έχει είναι οι γείτονες του , κι ένα παιδάκι που ζει στον δρόμο , επίσης κι αυτοί θέλουν να πάνε σχολείο Η πρώτη του περιπέτεια στον έξω κόσμο είναι όταν ο μεγάλος του αδερφός τον πήγε στην δουλειά του. Η  δουλειά που κάνει είναι να (προσέχει κι να δίνει ) τα παλτό του κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής ... Ο Τίτος πρόσεχε τα παλτό ώσπου έκανε κάτι λάθος . Ο Τίτος προσπαθεί να διορθώσει το λάθος που έκανε  και σε αυτην την πορεία ανακαλύπτει τον έξω κόσμο κι την καλή μεριά κι την κακή .Ο Τίτος είναι ένα παιδί πού  ενηλικιώθηκε πολύ γρήγορα , μέσα σε μια βραδιά ανακαλύπτει τον έξω κόσμο ....
Κωνσταντίνος Τσιτσίρης




Το βιβλίο  «Ο Πυροβάτης των Αστεριών»  μας μιλάει για τη ζωή ενός εφήβου του Τίτου , που πάσχει από μία ασθένεια που κάνει τα κόκαλά του πιο εύθραυστα και το αποτέλεσμα είναι να μην τον αφήνουν να βγαίνει από το σπίτι. Διότι ένα χτυπηματάκι γι αυτόν στοιχίζει τρεις μήνες στο γύψο, ενώ εμείς μπορούμε να αναρρώσουμε πιο γρήγορα. Έχει φίλους με τους οποίους δεν συναντιέται συχνά και όταν βρεθούν δεν μπορούν να παίζουν σωματικά παιχνίδια. Επιπλέον με τον φίλο του τον Σαμίρ έχουν ένα κοινό πρόβλημα: και οι δύο θέλουν να πάνε σχολείο, αλλά δεν μπορούν. Ο Τίτος  επειδή έχει την ασθένεια και ο Σαμίρ επειδή είναι πρόσφυγας. Οι γονείς των άλλων παιδιών δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να μπαίνουν μέσα στο σχολείο. Τη μέρα που ο Τίτος πήγε να βοηθήσει τον αδερφό του τον Κωστή στο μέγαρο μουσικής στο Νέο Αλλοτινό , του συνέβησαν πολλά πράγματα. Αρχικά εξαιτίας του Τίτου μπερδεύτηκαν τα νούμερα των παλτών και έτσι μια γυναίκα ξέροντας πως δεν ήταν το δικό της παλτό το πήρε. Για αυτό το λόγο ο Τίτο αποφάσισε να βρει το παλτό που ήταν και πανάκριβο. Αφού το βρήκε, κατά τη διάρκεια την αποστολής του να το παραδώσει στην ιδιοκτήτριά του, έζησε πολλά και γνώρισε τον έξω κόσμο. Επίσης γνώρισε ένα γέρο που ήταν τυφλός αλλά παρ όλα αυτά θα έκανε μαζί του μαθήματα πιάνου και ένα κορίτσι που μαζί της συνέχισε την αποστολή. Τέλος με το που ο Τίτο έπιασε το παλτό έζησε πολλά: σπάσιμο χεριού, είδε πρόσφυγες, τον έκλεψαν κ.α , αλλά τελικά ο στόχος του παλτού ήταν να σώσει την ιδιοκτήτριά του. Κατά τη γνώμη μου παρ όλο που είναι ένα μυθιστόρημα θα μπορούσε να ήταν και μια αληθινή ιστορία. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε δύο πράγματα. Πρώτον τίποτα στη ζωή δεν μπορεί να είναι απροσδόκητο, αρκεί να παλέψουμε πραγματικά γι αυτό και έτσι διόρθωσε το μπέρδεμα που είχε κάνει ο Τίτο μάλιστα με ένα ευχάριστο αποτέλεσμα σώζοντας τη ζωή μιας γυναίκας. Και δεύτερον είναι πολύτιμος θησαυρός να έχουμε την υγεία μας, να είμαστε ανεξάρτητοι στις κινήσεις μας και να πηγαίνουμε σχολείο.
Μουσταφά Χατζηφειζουλάχ




Η υπόθεση του βιβλίου είναι ένα 15 χρόνο αγόρι που έχει άθραυστα κόκαλα και έτσι δεν μπορεί να βγει από το σπίτι ή μόνη επαφή που είχε με τον έξω κόσμο ήταν όταν ήταν μικρός και πήγαινε σχολειο. Οι μόνοι φίλοι που είχε ήταν ο γείτονας του, ένα παιδί από τη Συρία και μια φοιτήτρια από την απέναντι πολυκατοικία. Ο Τίτος δεν έβγαινε καθόλου και ήταν κλεισμένος στο σπίτι με τα ηλεκτρονικά του. Το μόνο μερος που τον άφηναν να πάει ήταν το κοντινό περίπτερο και συγκεκριμένες ώρες. Μια μέρα ο αδερφός του τον πήρε στο Μέγαρο μουσική. Καταλαθος μπέρδεψε τα παλτό και η συνέπεια ήταν να περάσει μεγάλες περιπέτειες. Προτείνω σε όλους να διαβάσουν αυτό το βιβλίο γιατί περνάει σωστά και ωραία μηνύματα. Το βιβλίο μου άρεσε γιατί η ιστορία του είναι ενδιαφέρουσα.
Νάντι Τσέλα




Ο πυροβάτης των αστεριών είναι ένα βιβλίο με ενδιαφέρον .Αρχικά είναι ένα παιδί όπου έχει εύθραυστα κόκκαλα και οι γονείς του δεν τον αφήνουν να πάει σχολείο. Έτσι όλη την ημέρα είναι σπίτι,  συγκεκριμένα στο δωμάτιο .Ύστερα έκανε κάποιους φίλους από τα διπλανά σπίτια. Στη συνέχεια μια μέρα πήγε στην δουλειά του αδελφού του, που δούλευε σε μια γκαρνταρόμπα. Εκεί το παιδί γνώρισε μια όμορφη κυρία που άφησε το παλτό της . Μετά μια άλλη κυρία έκλεψε το παλτό . Απο τότε το παιδί έψαχνε την κλέφτρα ,  τη βρήκε και προσπάθησε να το επιστρέψει πίσω, αλλά για να το επιστρέψει πίσω πέρασε πολλές περιπέτειες. Το μήνυμα που περνάει το βιβλίο είναι ότι μπορεί να έχεις κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να τα παρατάς αλλά να το προσπαθείς. Ο λόγος που θα πρότεινα σε κάποιον να διαβάσει το βιβλίο είναι: πρώτον έχει ενδιαφέρον για το τι θα κάνει το παιδί στην συνέχεια και επίσης περνάει μηνύματα.
Νίκος Χόνδρος




«Ο πυροβάτης των αστεριών» είναι ένα βιβλίο του Θοδωρή Κούκια ενός συγγραφέα με καταγωγή από τα Γιάννενα. Το βιβλίο μας περιγράφει τη πρώτη αληθινή περιπέτεια ενός αγοριού ,του Χρήστου Καντά, ο οποίος πάσχει από μια πολύ σοβαρή ασθένεια που του παρέχει λιγότερο γερά και δυνατά κόκαλα από τα φυσιολογικά. Μέσα από αυτήν την περιπέτεια ο Χρήστος ωριμάζει και μετατρέπεται από ένα έφηβο σε έναν νεαρό άντρα. Ακόμη, ανακαλύπτει τον έξω κόσμο , που ως τότε δεν γνώριζε , και παίρνει μαθήματα ζωής από ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης. Ο λόγος που χρησιμοποιείται σε αυτό το βιβλίο , είναι η καθομιλουμένη γλώσσα σε συνδυασμό με μια μοντέρνα διάλεκτο ,η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από τους σημερινούς εφήβους. Το βιβλίο αυτό θίγει πολλά θέματα μεταξύ των οποίων είναι η σημερινή κοινωνία, η φτώχεια και οι κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες, η εφηβεία, η προδοσία κ.α. Εκτός από το ότι θίγει θέματα , το βιβλίο μας περνάει και αρκετά μηνύματα όπως το ότι υπάρχουν και καλοί άνθρωποι εκεί έξω ή το ότι οτιδήποτε θες, μπορείς να το πετύχεις αρκεί να το βάλεις καλά στο μυαλό σου κ.α. Οι συνολικές εντυπώσεις μου για το βιβλίο είναι θετικές καθώς καλύπτει θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο βιβλίο όμως είναι ότι αναφέρεται σε επίκαιρα θέματα . Το βιβλίο αυτό θα το πρότεινα κάλλιστα σε κάποιον ο οποίος θέλει να πάρει μια δόση της κοινωνίας του σήμερα.
Πάνος Τρακόσας



 «Ο πυροβάτης των αστεριών»  είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο του Θοδωρή Κουκιά. Εξιστορεί την ζωή και την περιπέτεια ενός εφήβου, του Τίτου, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια ασθένεια την <<ατελή οστεογένεση>>, δηλαδή γεννήθηκε με εύθραυστα οστά. Έτσι είναι αναγκασμένος να μένει κλεισμένος στο σπίτι, δεν του επιτρέπεται να έχει την καθημερινή ζωή ενός παιδιού και να πηγαίνει σχολείο. Παρατηρεί τον κόσμο από το μπαλκόνι του και μέσα από το Ιντερνέτ. Οι μόνοι φίλοι που έχει είναι κάποιοι γείτονες, ο Σαμίρ από την Συρία και η Αλίκη η φοιτήτρια. Ένα λάθος του Τίτου, θα προκαλέσει μια σειρά από περιπέτειες,  όταν τον πήρε ο αδελφός του, ο Κωστής, μια μέρα στη δουλειά, κρυφά από τους γονείς τους. Μέσα από αυτές τις περιπέτειες θα ζήσει καταστάσεις και γεγονότα πρωτόγνωρα γι' αυτόν, θα συναντήσει και θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους. Ένας απ' αυτούς είναι και η Ρούσα, ένα όμορφο κορίτσι που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τον βοήθησε να πετύχει τον στόχο του. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, θέλει να μας δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι, μαύροι ή άσπροι, δυνατοί ή αδύναμοι, όμορφοι ή άσχημοι, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αρκεί να υπάρχει θέληση, προσπάθεια και αυτοπεποίθηση. Αυτό που μου κέρδισε το ενδιαφέρον ήταν ο Τίτος, γιατί αντιμετώπισε τις δυσκολίες και τα προβλήματά του, παραμερίζοντας την ασθένειά του και ξεκίνησε μια καινούρια και καλύτερη ζωή. Θα  πρότεινα αυτό το βιβλίο σε φίλους, γιατί μέσα από μια περιπετειώδης ιστορία θίγει πολλά γεγονότα του σήμερα, όπως τον ρατσισμό, την αδελφική αγάπη, την φιλία και πάνω απ' όλα το πολυτιμότερο αγαθό, την  υγεία.
Στέλλα Φραγκάκη



Ο  «πυροβάτης των αστεριών» είναι ένα  βιβλίο γραμμένο από τον Θοδωρή Κουκιά.Στο βιβλίο πρόκειται για ένα παιδί που βρισκόταν στην εφηβεία, τον Τίτο, ο οποίος είχε εύθραυστα οστά ή πορσελάνινα όπως έλεγε και ο ίδιος. Ήταν κλεισμένος στο σπίτι του και δεν πήγαινε σχολείο, γιατί οι γονείς του φοβόντουσαν μην γίνει ατύχημα και ο Τίτος ξαναβρεθεί στον γύψο. Έτσι λοιπόν μετά από πολύ καιρό μέσα στο σπίτι ο αδερφός του ο Κωστής αποφάσισε να τον πάρει κρυφά στην καινούργια του δουλειά, η οποία ήταν στο Μέγαρο Μουσικής ,στον χώρο της γκαρνταρόμπας. Αφού τελείωσε μια παράσταση ο Τίτος μοιράζοντας τα σακάκια έκανε ένα τεράστιο λάθος, το οποίο δημιούργησε τεράστιες περιπέτειες.Με το μπέρδεμα τον σακακιών, ο Τίτος προσπάθησε να γυρίσει το σακάκι στον ιδιοκτήτη του. Για να το παραδώσει όμως πέρασε από μεγάλα εμπόδια μέσα σε μία πόλη γεμάτη βία, ρατσισμό και οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο κατάφερε παρά τις δυσκολίες με την βοήθεια της Ρούσας ενός παράξενου αλλά όμορφου κοριτσιού  να φτάσει στο στόχο του. Ένα παλτό αλλά  πολύ περισσότερο η δύναμη της θέλησης ήταν τα κίνητρα για να αρνηθεί ο Τίτος να ζει μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού και να αρχίσει για αυτόν μια νέα ζωή, μία αληθινή ζωή!Κατά την γνώμη μου αυτό το μυθιστόρημα μας δίνει ένα ηθικό δίδαγμα, το οποίο θα πρέπει να είναι θεμέλιο σε όλη την ζωή μας. Το δίδαγμα αυτό είναι να είμαστε πιστοί σε ότι κάνουμε και να μην τα παρατάμε ποτέ, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που θα συναντάμε, όπως και ο Τίτος.
Πάνος Τσολάκης




«Ο Πυροβάτης τον αστεριών'» είναι ένα βιβλίο το οποίο μας μιλάει για την ζωή του δεκαπεντάχρονου Τίτο. Ο Τίτος γεννήθηκε με εύθραυστα οστά και προσπαθεί να μένει στο σπίτι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πάει σχολείο. Έφτασε λοιπόν η μέρα που ο Τίτο θα έβγαινε από το σπίτι μετά από καιρό. Ο Τίτο και ο αδερφός του πήγανε στο Μέγαρο μουσικής να δουλέψουν. Ο κόσμος μαζεύτηκε και όλο και περισσότερα άτομα μαζεύονταν. Όταν τελείωσε η παράσταση ο κόσμος έπαιρνε τα πανωφόρια του. Μια γυναίκα έκανε εντύπωση στον Τίτο με την πρώτη ματιά. Ο Τίτο πήγε να πάρει το πανωφόρι της γυναίκας για να της το δώσει. Τελικά αυτό δεν ήταν δικό της και στο τελος το πανωφόρι της το είχαν κλέψει. Ο Τίτο αισθάνθηκε άσχημα που η κοπέλα έχασε ένα τόσο ακριβό πανωφόρι και προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση. Μετά από πάρα πολύ κόπο κατάφερε να πάρει πίσω το παλτό. Δύο μηνύματα που περνάει είναι: Πρώτον, να μην το βάζουμε κάτω επειδή υπάρχει ένα εμπόδιο, μία δυσκολία σε αυτό που κάνουμε, και να πιστέψουμε στον εαυτό μας γιατί αν πιστέψουμε στον εαυτό μας θα τα καταφέρουμε. Δεύτερον, όταν ένας άνθρωπος έχει πολλά χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα δεν είναι πάντα χαρούμενος, γιατί τα χρήματα δεν κάνουν τον άνθρωπο χαρούμενο και ευτυχισμένο.
Χρύσα Φουρθιώτη



Ο πρωταγωνιστής στο βιβλίο είναι ο Τίτος που είναι 15 χρόνων και γεννήθηκε με εύθραυστα κόκκαλα, και αυτό για εκείνον ήταν πρόβλημα επειδή δεν πήγαινε σχολείο και δεν έβγαινε από το σπίτι. Ήρθε όμως η ημέρα που ο Τίτο με τον αδερφό του τον Κωστή δούλευαν στο Μέγαρο μουσικής και εκείνη την ημέρα , στο Μέγαρο μουσικής είχε παράστασή και έτσι ώρα με την ώρα μαζευόταν κόσμος . Μόλις τελείωσε η παράσταση κάθε θεατής περνούσε από τον Κωστή και τον Τίτο και έπαιρναν τα παλτό τους πίσω . Ώσπου ήρθε η ώρα που ο Τίτος έριξε μια κρεμάστρα κάτω και έτσι μπερδεύτηκαν τα φορέματα των θεατών.Η μάτια του Τίτου έπεσε σε μια πανέμορφη γυναίκα  που ερχόταν να πάρει το παλτό της. Ο Τίτος έδωσε λάθος φόρεμα στην πανέμορφη γυναίκα και έτσι η γυναίκα  έφυγε. Όμως ο Τίτο δεν τα παράτησε και προσπαθησε να βρει το φόρεμα της . Όταν πήγε να την βρει ο Τίτοςτράβηξε παρά πολλά. Πρώτον είδε τον καλύτερο του φίλο, τον Άλκη,  να κάνει bullying σε ένα άνθρωπο. Μετά έπιασε ο Άλκης τον Τίτο και του έσπασε το χέρι και τον χτυπούσε. Εκείνη την ώρα ακούγεται μια φωνή: Αστυνομία! ,  φυγετε!Ήταν του Σαμίρ (ο Σαμίρ ήταν ένα Σύριος πρόσφυγας που ήταν φίλος του Τίτου ) έτσι ο Άλκης και ο φίλος του  τρόμαξαν και έφυγαν. Ο  Σαμίρ πήρε τον Τίτο στο καταφύγιο του που κάθησαν και έτρωγαν μπισκότα και μιλούσαν . Όταν ο Σαμίρ τον πήγαινε πίσω σπίτι τον Τίτο τους σταμάτησε ένα περιπολικό και τους ρωταγε τι κάνουν γιατί νόμιζε ο αστυνόμος ότι ήταν χούλιγκανς . Έτσι ο  αστυνόμος τους ζήτησε της ταυτότητες τους και ο Τίτο τους την έδωσε ενώ ο Σαμίρ δεν είχε και έτσι πήραν τον Σαμίρ στο τμήμα. Όταν βρήκε το σπίτι της γυναίκας δεν έμενε πια εκεί, αλλά έμενε ένας γεράκος που του είπε ότι έρχεται 3 φορές τον μήνα και έτσι στενοχωρημένος ο Τίτο έφυγε. Όταν έφυγε πέρασε από ένα μπαρ που άκουσε μια φωνή να τον φωνάζει και βλέπει ότι ήταν η instaqueen του σχολείου έτσι έκατσε εκεί και ήπιε μαζί της ένα ποτό. Τέλος έδωσε το παλτό στη γυναίκα.
Τάσος Τσόκας




4 σχόλια:

maria michali είπε...

Μπράβο σας!Συγκίνηση

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Ευχαριστούμε Μαρία. Ήταν πολύ ωραίες όλες οι κριτικές.

ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ!!!!ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ!