Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Περί δημοκρατίας..






“Η ποιότητα της δημοκρατίας αναδεικνύεται από την ελεύθερη έκφραση των απόψεων όλων των πολιτών και από την ενθάρρυνση της καλλιέργειας ενός πολιτισμού ανεκτικότητας. Η πολιτική ανεκτικότητα προϋποθέτει την ελευθερία της έκφρασης, τον ανοικτό διάλογο και το σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων. Εναπόκειται στους δημοκρατικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων κορυφαίος θεσμός είναι το Κοινοβούλιο, η άμβλυνση των εντάσεων που προκύπτουν από τις αντιθέσεις, η προσπάθεια για σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και η διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής όλων των κοινωνικών ομάδων.”

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ - πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες - το παραπάνω θέμα έπρεπε να δοθεί στους μαθητές της γ΄ γυμνασίου και β΄ λυκείου, για να το σχολιάσουν και να καταγράψουν τις θέσεις και τις απόψεις τους . Είναι απορίας άξιον αν ακόμη και ο εμπνευστής του θέματος είχε καταλάβει τι ζητούσε! Εμείς πάντως γράψαμε τις απόψεις μας και, αφού επιλέχθηκαν οι "καλύτερες" εκθέσεις για να αποσταλούν στην οικεία διεύθυνση , διαλέξαμε ορισμένα αποσπάσματα από όλες τις άλλες για να τις δημοσιεύσουμε στο blog μας. Διαβάστε τα και σχηματίστε τη δική σας γνώμη!





" Η Δημοκρατία είναι ένα ΄πολίτευμα , στο οποίο όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα στο λόγο. Κάποιοι όμως φοβούνται να μιλήσουν για τη δημοκρατία.. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Αν κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να εκφραστούν και τα λένε μόνο όταν δεν τους ακούει κανείς, παρά μόνο ο εαυτός τους., τότε αυτό δεν είναι δημοκρατία! Κατά τη δική μου γνώμη δημοκρατία είναι το πολίτευμα που όλοι μπορούν να μιλούν ελεύθερα....."
Μανώλης

"Η Δημοκρατία εμφανίστηκε κατά τον 5ο αι. π.Χ. στην εποχή του Περικλή και δυστυχώς παρέμεινε εκεί. Στην εποχή μας δημοκρατία έχουμε μόνο όταν μας συμφέρει. Αυτό το συμπέρασμα το έχω βγάλει από το σχολικό περιβάλλον, στο οποίο βρίσκομαι τη μισή μου μέρα. Μέσα στην τάξη δεν ισχύει αυτό που λέμε ελευθερία έκφρασης, ανοιχτό διάλογο και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων. Μόλις πας να μιλήσεις και να πεις τη γνώμη σου, χωρίς καλά καλά οι άλλοι να την ακούσουν , σου ορμάνε έτοιμοι να σε φάνε....
Αουρόρα

"...Μια από τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας είναι η ελεύθερη έκφραση των απόψεων των πολιτών.......Αν οι βουλευτές έκαναν καλύτερα τη δουλειά τους, δηλ. αν μετέφεραν τις απόψεις των πολιτών, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, όμως, πολλοί βουλευτές έχουν την αναπαυτική τους καρεκλίτσα στη βουλή και κάθονται χωρίς να κάνουν δουλειά... Το ίδιο ισχύει και με την εκλογή πενταμελούς και δεκαπενταμελούς στο σχολείο μας. Ψηφίζουμε αυτούς που έχουν πλάκα και τους φίλους μας. Άρα και μεις πρέπει να θεωρούμε υπεύθυνους τους εαυτούς μας για την έλλειψη δημοκρατίας στο χώρο του σχολείου....."
Δημήτρης












"........Τη σήμερον ημέρα η δημοκρατία έχει παρεξηγηθεί από τις διάφορες κυβερνήσεις, που αναλαμβάνουν την εξουσία...... Στα τηλεοπτικά "παράθυρα" , όταν ο ένας μιλάει πάνω στη φωνή του άλλου, για να διαφωνήσει ή να πει τη γνώμη του σχετικά με κάποιο θέμα. Όταν φωνάζουν και τσιρίζουν δήθεν για το καλό μας και το καλό της πολιτείας......Όλοι κοιτούν να φτιάξουν περιουσία και να βολέψουν τα παιδιά τους στο δημόσιο από τα λεγόμενα "παραθυράκια". Οι υπουργοί, αντί να υπηρετούν το λαό, μπλέκουν σε σκάνδαλα, κλέβουν λεφτά, βολεύουν παιδιά, εγγόνια και γενικότερα κανουν ό,τι άλλο τους εξυπηρετεί......."
Γιάννης








".......Η σημερινή Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί μεν να λέει ο καθένας τη γνώμη του ελεύθερα, αλλά πολύ απλά κανείς δεν την ακούει.Η εξουσία έχει βουλέσει σήμερα τα αυτιά της με κερί και αγνοεί οτιδήποτε δεν τη συμφέρει να λάβει υπόψη.....
Άννα




Λοιπόν, εσείς τι λέτε;Έχουμε δίκιο εμείς τα παιδιά ή έχετε άλλη άποψη;

(Οι γελοιογραφίες προέρχονται απο το http://www.cartoonists.gr/index.php?language=Greek)


Δεν υπάρχουν σχόλια: