Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

V for Vendetta


Η ταινία διαδραματίζεται στην Αγγλία του 20ου αιώνα, μια Αγγλία που βρίσκεται κάτω από μια απολυταρχική κυβέρνηση. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα διακρίνει σκηνές στις οποίες το κράτος επιβάλλει στο λαό κανόνες με δεσποτικό τρόπο και άλλοτε σκηνές στις οποίες τονίζεται η στρατιωτική ανάπτυξη της Αγγλίας, αφήνοντας πίσω άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η εκπαίδευση. Έχω μια αμφίθυμη στάση απέναντι στην ταινία. Θετική,  γιατί η ταινία μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας, πίστης αλλά και ελπίδας για τους στόχους κάθε κοινωνίας .Συνάμα ένα κύριο μήνυμα για εμένα είναι πως, όταν επικρατεί ένα χάος σε μια κοινωνία , ο καλύτερος τρόπος επίλυσης δεν είναι η σιωπή, αλλά απεναντίας ο ευθύς και ακέραιος λόγος, που γίνεται σεβαστός από όλους. Από την άλλη μεριά η ταινία περνά κάποια μηνύματα αναρχισμού, με τις σκηνές βίας, ληστείας, στις οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη οι τυπικοί κανόνες της κοινωνίας. Η έννοια αυτή όμως της αναρχίας κορυφώνεται όταν γκρεμίζεται η Βουλή και κάποια κτίρια που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά , όπως το Ben. Συνεπώς αμφιταλαντεύομαι απέναντι στην ταινία, διότι προσωπικά προτιμώ τις ταινίες που περνάνε ένα μόνο μήνυμα , χωρίς να αφήνουν το θεατή να κάνει εικασίες, γιατί σύμφωνα με την άποψη μου μια ταινία που μεταφέρει δυο ή και περισσότερα μηνύματα είναι αποτυχημένη.
Γιάννης Παπαβασιλείου, Γ4




Απόλαυσα την ταινία "V For Vendetta" κυρίως για τα μηνύματα τα οποία μετέδιδε. Η ταινία μας δείχνει πως σε μια κοινωνία, σε μια χώρα που η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια και πασάρει ψέματα ως την αλήθεια, οι άνθρωποι θα εξεγερθούν. Μου άρεσε ειδικά η φράση που είπε ο V λίγο πριν τον θάνατο του: "Οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες". Αυτή η φράση μας δείχνει πως άμα έχουμε μια άποψη πρέπει να την υποστηρίζουμε διότι ο,τι και να μας κάνει κανείς, την άποψη μας δεν μπορεί να μας την "σκοτώσει".
Αντώνης Πλατανίστας, Γ5




Η ταινία ήταν πολύ ωραία, αν και εμένα με μπέρδεψε αρκετά. Όλα ήταν υπέροχα σκηνοθετημένα και το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο σκηνοθέτης το πέτυχε με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, υπήρχαν και σκηνές που δεν μου άρεσαν γιατί ήταν αρκετά σκληρές, για εμένα προσωπικά αλλά και κάποιες αρκετά περίπλοκες για να τις καταλάβω. Κατά τα άλλα αν μου δοθεί η ευκαιρία θα ξανά δω αυτήν την ταινία σίγουρα. Όχι μόνο για το μήνυμα που θέλει να περάσει και για την πλοκή αλλά και για την εξαιρετική ηθοποιία!
Μαρία Μυρωνίδη, Γ4





Η ταινία μου άρεσε επειδή περνούσε ένα βαθιά αντιφασιστικό μήνυμα, που αφορά τη στάση των ανθρώπων απέναντι σε κυβερνήσεις φασιστικές, δικτατορικές. Ο  V επαναστατεί, διότι η κυβέρνηση δε διαφυλάττει τα φυσικά δικαιώματα των ατόμων και με τα ΜΜΕ προσπαθεί να ελέγξει τους ανθρώπους και να προπαγανδίσει τα δικά της ιδεώδη.
Νικόλας Διώτης, Γ1



2 σχόλια:

Anastasia Paraskevoulakou είπε...

Μπράβο παιδιά, συνεχίστε να εκφράζεστε. Ο κινηματογράφος είναι γλώσσα σε ρευστότητα.

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Ευχαριστούμε πολυ!